• Ruim vier op de tien Nederlandse vrouwen zegt dat het hen ontbreekt aan zelfvertrouwen om te starten met beleggen, terwijl ze dat wel zouden willen.
  • Ook schatten vrouwen hun financiële kennis lager in dan mannen, zo blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO en Ipsos.
  • Maar uit meerdere internationale studies blijkt juist dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen.
  • Lees ook: Waarom meer vrouwen moeten gaan beleggen

Door de lage spaarrentes overwegen 4 op de 10 Nederlanders die nog niet beleggen, hiermee te gaan starten. Maar de vrouwen binnen deze groep zeggen dat het hen ontbreekt aan het zelfvertrouwen om daadwerkelijk te beginnen, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en Ipsos.

Volgens het onderzoek schatten vrouwen hun financiële kennis lager in dan mannen. Zo zegt 27 procent van de vrouwen veel kennis in huis te hebben ten opzichte van 40 procent van de mannen. Volgens de bank heeft dit gebrek aan zelfvertrouwen tot gevolg dat veel minder vrouwen dan mannen beleggen. Vrouwen vertegenwoordigen namelijk 23 procent van alle Nederlanders beleggers en mannen 39 procent.

Als Nederlanders wordt gevraagd wie er meer kennis over beleggen heeft, zegt 40 procent dat dit eerder voor mannen geldt. Slechts vijf procent denkt dat vrouwen hierover meer kennis in huis hebben. En dat is opvallend, want uit onderzoek blijkt dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen.

Onderzoekers: vrouwelijke beleggers presteren tot 2%-punt beter dan mannen

De onzekerheid die vrouwen ervaren rond om financiële beslissingen en beleggen, lijkt op basis van meerdere grote, internationale studies niet nodig te zijn. Neem bijvoorbeeld de onderzoeken van Warwick Business School, Hargreaves Lansdown en Fidelity Investments, waarin vrouwen betere resultaten boeken dan mannelijke beleggers.

Het Warwick Business School-onderzoek nam de prestaties van 2.800 beleggers, zowel mannen als vrouwen, over een periode van drie jaar onder de loep. De beleggingen van de vrouwen deden het gemiddeld 1,9 procentpunt per jaar beter dan de FTSE 100 (een index die bestaat uit de 100 grootste aan de Londense beurs genoteerde bedrijven). Mannen deden het slechts 0,14 procentpunt per jaar beter dan de brede index, waardoor vrouwen 1,8 procentpunt per jaar beter presteerden dan mannen.

In het Hargreaves Lansdown-onderzoek presteerden vrouwen in een periode van drie jaar gemiddeld 0,81 procentpunt per jaar beter dan mannen. Als deze prestaties over een periode van 30 jaar constant zouden blijven, betekent dat dat vrouwen uiteindelijk een ruim 25 procent hoger rendement zouden hebben dan mannen.

Vrouwen zien beleggen als meer risicovol dan mannen, wat ze betere resultaten oplevert

Een van de redenen waarom vrouwen betere beleggers zijn dan mannen is het verschil in hoe mannen en vrouwen risico’s inschatten. Vrouwen investeren minder snel in risicovolle activa, zoals aandelen van kleine bedrijven, waardoor ze 50 procent minder kans lopen op een verlies van 30 procent of meer.

Maar de neiging om risico's te mijden, is volgens het onderzoek van ABN AMRO en Ipsos ook de reden dat vrouwen twijfelen om te starten met beleggen.

Een kwart van de mannelijke beleggers schat de kans dat zij hun belegde vermogen verliezen laag in, maar bij vrouwen gelooft slechts 16 procent dat de kans klein is dat ze hun inleg verliezen. Bovendien zijn er meer mannen dan vrouwen die vinden dat beleggen ook met weinig kennis van zaken mogelijk is.

"Vrouwen zijn over het algemeen risicobewust. Bij de juiste uitleg en voorbeelden van mogelijke risico’s van een financieel adviseur zijn zij - net als mannen - bereid deze te accepteren", zegt Judith Sanders, beleggingsstrateeg van ABN AMRO. "Ze voelen zich echter niet gehoord of gekend en worden vaak afgeschrikt door het vakjargon. Er ligt voor ons als bank daarom een belangrijke taak om de drempel naar het bereiken van financiële doelen voor vrouwen te verlagen en hen handvatten te bieden."

LEES OOK: Deze ondernemer heeft het begeleiden van vrouwen naar financiële zelfstandigheid als persoonlijke missie